A Fidesz az ellenzék és egyes kormánypárti politikusok tiltakozása ellenére bizonyos kiemelt esetekben meghosszabbítani kívánja az ún. őrizetbe vétel (a vádemelés előtti fogvatartás) időtartamát a jelenlegi 72 óráról 120 órára. Egyúttal az első 24 órában nem engedné, hogy a fogvatartott személy érdekeit ügyvéd védje a kihallgatások során.

Az európai összevetés azt mutatja, hogy az új magyar szabályozás nem lépne ki az európai normarendszerből a fogvatartási időt vizsgálva, lévén az EU-ban 70,7 óra az átlagos maximum idő, de - különösen kiemelt bűnesetekben - van példa ennél hosszabbra is.

Az ügyvédhez való hozzáférés korlátozására sokkal nagyobb probléma: 20 országban nem, 7-ben pedig lehet korlátozni ezt a jogot. Viszont korlátozásra szinte kizárólag olyan országokban van csak példa, ahol az eljárást egy nyomozó- vagy vizsgálóbíró kíséri végig, aki pártatlan és a gyanúsított jogait is hivatalból védenie kell. A magyar rendszer teljesen más, a hazai ügyészeknek erre nem kell tekintettel lennie. Ily módon ez a szabályozás a legszigorúbb lesz Európában.

Mindkét módosítás komoly visszalépés az állampolgári jogok tekintetében, de a jogi képviselet nélküli kihallgatás különösen elfogadhatatlan. Az EU-n belül szélsőségesen szigorú országok csoportjába fogunk tartozni mindkét jellemző tekintetében. A Fidesz kormány intézkedése a téves ítéletek és az ártatlanul elítéltek számát növelné, amit még az sem igazol, hogy "meg kell szűntetni a politikusbűnözést".

Részletesebben, tovább >>