Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legfőbb ügyész új ruhája

A legfőbb ügyész jogállását a kormány által benyújtott törvény jelentősen meg kívánja erősíteni: látszólag az ügyészi szervezet függetlenségét erősítve az eddigi hatéves megbízatási időtartamot kilenc évre emeli, egyidejűleg kizárja azt, hogy az ügyészi szervezeten kívülről nevezzenek ki legfőbb ügyészt.

E változtatás azonban valójában a fennálló helyzet konzerválását jelenti: a külső politikai befolyásolást alapvetően teszi lehetetlenné, viszont az ügyészi szervezet külső megújulását kizárja.

A kilencéves megbízatási időtartammal pedig lehetségessé válik, hogy a vádhatósági feladatokat egy korábbi kormányzat által kinevezett tisztségviselő gyakorolja – több parlamenti cikluson átnyúlóan, így csökkentve ezzel a mindenkori kormányzat büntető szakpolitikai mozgásterét.

 

Tovább a teljes elemzéshez ->

 

0 Tovább

vége van a jogállamnak?

 

Mostanában elég sokat hallhatunk, olvashatunk arról, hogy a friss törvényi változások nyomán már a jogállamnak, vagy akár a demokráciánknak is befellegzett. Elég nagy a káosz a témában, igyekszünk tehát rendet tenni. Az alapokkal kezdjük, és oda lyukadunk ki, hogy a jogállamnak bizony sajnos lényegében vége van.

 

0 Tovább
1234
»

ténytár

blogavatar

tiszta politika

Utolsó kommentek