Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fékek és ellensúlyok - voltak

A hatalmi ágak elválasztása, a fékek és ellensúlyok rendszere minden demokratikus berendezkedésű államban alapkövetelmény a felvilágosodás kora óta. Ha ezek az elvek nem érvényesülnek a gyakorlatban, akkor nem beszélhetünk demokráciáról.

A tavaly áprilisban kétharmados többséget szerző kormányzó pártszövetség az olyan lépéseikkel, mint az Alkotmánybíróság jogkörének jelentős korlátozása, az Országgyűlés "szavazógéppé" degradálása, az ellensúlyokat megtestesítő intézmények pártkáderekkel történő feltöltése vagy a sajtószabadság megnyirbálása, mind azt jelzik, hogy zajlik a fékek és ellensúlyok felszámolása, kialakulóban van a "többség zsarnoksága".

 

Részletesen, tovább  --->

 

0 Tovább

Európa vagy nyugat-balkán?

A közigazgatás mozgástere a szórakozóhelyek felügyelete kapcsán

A vonatkozó európai uniós szabályozással összhangban ma Magyarországon egy üzlet és szórakozóhely megnyitásához alapvetően csak a tevékenység megkezdésének bejelentésére van szükség. Az önkormányzatnak és a hatóságoknak azonban rendszeres, kockázatelemzésen alapuló ellenőrzésekkel kell(ett volna) vizsgálnia azt, hogy a tevékenység végzése szabályszerű-e. A kifogásolt helyeket akár be is zárhatja.

Mindenféle ígérete ellenére, a kormány nem fog tudni előzetes engedélyezést előírni a szórakozóhelyek esetében, hiszen az EU-s szabályozással ütközne.

Az ilyen esetek megelőzéséért kockázatelemzésen alapuló, célzott és arányos hatósági ellenőrzésekkel, illetve aktív civil és szakmai fellépéssel lehet a legtöbbet tenni.

 

Tovább --->

 

0 Tovább

ténytár

blogavatar

tiszta politika

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek