Figyelembe véve a kormány politikáját érthető, hogy sokan úgy vélik: csak a gyenge független intézmények kedveznek a Fidesznek. A helyzet valójában mégsem ilyen egyszerű: egy erős, de a Fideszhez lojális bírákkal feltöltött Alkotmánybíróság segíthet a jelenlegi kormánypárt hosszútávú érdekeinek és politikájának érvényesítésében, főleg akkor, ha a Fidesz maga egyszer hatalman kívül rekedne.

Ráadásul, több olyan időzített bomba van elrejtve az új alkotmányban, amelynek a végleges kibontására még egy erős Fidesz kormány sem vállalkozhat komolyabb népszerűség-vesztés nélkül. Egy megerősített és a Fideszhez ideológiailag lojális AB viszont ezt a feladatot még évtizedekig el tudja látni.

Az AB tagjainak jogfilozófiai és politikai felfogásai döntő hatással vannak mind az alaptörvény valós tartalmára, mind arra, hogy milyen politikát tud egy adott kormány koncipiálni és végrehajtani. Különösen igaz ez egy olyan alkotmányra, amelyben viszonylag sok a ködös megfogalmazás és rövid (számos kérdést érint anélkül, hogy azokat egyértelműen szabályozná). És különösen igaz ez egy olyan Alkotmánybíróságra, amelyiket a Fidesz saját értelmiségi holdudvarából fog feltölteni.

Ennek tükrében ezért meghatározó kérdés lesz, hogy alkot-e új alkotmánybírói pozíciókat a Fidesz-KDNP, és főleg hogy a kétharmadát kihasználva kit nevez ki ezekbe a pozíciókba.

Részletesebben, tovább >>