Matolcsy György által ismertetett konvergencia programban a jobboldali kormányzat egyrészt az átlagos keresetű állampolgárokat érintő juttatások fájdalmas megvágásával, másrészt a korábbi kormányzat strukturális reformterveinek leporolásával kívánja kezelni az államháztartási hiányból fakadó problémákat.


A középső és felső középosztályt társadalmi bázisának tekintő Fidesz-KDNP számára a jobbmódú rétegeknek nyújtott kedvezmények megcsonkítása tabu, így kénytelen az átlagos keresetűeket oltalmazó szociális védőhálóhoz hozzányúlni. Az adócsökkentés révén kieső bevételek miatt a kiadásokat is csökkenteni kényszerül.


A program újonnan bejelentett 12 legfontosabb és legnagyobb hatású elemei közül csak kettő van, amelyik a Fidesz korábbi programjaiban, vagy kommunikációjában fellelhető. Ilyen: az "érdemes" szegények, és a magasabb jövedelmi családok támogatása.
Az többi tíz programpont elemeit a Fidesz vagy élesen kritizálta ellenzékben, vagy programjában gyökeresen ellentétes javaslatot fogalmazott meg, vagy egyszerűen nem beszélt róluk.  Ezek, többek között: gyógyszerkassza csökkentése, nyugdíjkorhatár felülvizsgálata, álláskeresési segély megszüntetése, közösségi közlekedés átalakítása, felsőoktatás átalakítása, vagy az önkormányzatok reformja (amelyet 2004-05 óta támad).

Részletesebben, tovább >>