Mára valamennyi demokratikus állam elismeri a helyi közösségek önkormányzáshoz való jogát. Annak a lehetőségét, hogy az egyes települések lakói az őket érintő kérdésekben szabadon, a központi hatalomtól függetlenül hozhassanak döntéseket. Az Európa Tanács keretében, a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájában ezzel összhangban határozták meg az önkormányzáshoz való jog európai standardjait. A közös európai keretek között azonban számos különféle megoldás alakult ki a helyi önkormányzatok alkotmányos jogállása, feladatai és rendszerük felépítése tekintetében.

Magyarország ezeket a modelleket vegyítve egy sajátos szabályozást alakított ki, a helyi önkormányzatoknak Európában egyedülálló - sokak szerint eltúlzott - önállóságot biztosított.


A helyi önkormányzatok főbb európai modelljeit számos szempont alapján csoportosíthatjuk. Ezek közül mi most három főbb elemet vizsgálunk. Elsőként  az alkotmányos jogállásukat tekintjük át. Másodikként az általuk ellátott feladatok körét vizsgáljuk meg, végül a helyi önkormányzatok térszerkezetének rendszerére vetünk rövid pillantást. Az elemzés nem öncélú: a különféle modellekhez kapcsolódóan megvizsgáljuk a hazai szabályozást is.

Részletesebben, tovább > > >