Az otthonszülés egy már-már vallási hevületet kiváltó vitává fajult, amelyben eltűntek az árnyalatok, a józanság és a kompromisszumok lehetősége. Ha valaki aprólékosan végigrágná magán ennek történelmén és részletein, akkor talán meg tudná állapítani, hogy ki mennyire hibás ennek az áldatlan helyzetnek a kialakulásáért. Minket azonban nem ez érdekelt, és szeretnénk elkerülni, hogy a vallásháború közepébe kerüljünk. 
Összehasonlítjva a magyar szabályozást a nemzetközivel megállapítható, hogy nem különleges a magyar helyzet - és az újonnan elfogadott szabályozás előtt sem volt az. Az otthonszülés jellemzően nem egy részletesen szabályozott terület. Európa országainak többségében a biztosítók saját döntése, hogy finanszírozzák-e az otthonszülést, és több olyan országot is találunk - köztünk hazánkat - ahol egyáltalán nem. Vannak olyan országok ahol a biztonság a legfontosabb tényező a szabályozás esetén, míg mások ezzel csak minimálisan foglalkoznak. Az otthonszüléshez szükséges képesítések hazánkban az EU-s átlagnak felelnek meg. 
Egyetlen markáns eltérés: a téma nagyfokú hazai átpolitizáltsága. Ez egyfelől a befolyásos orvos-lobbinak, másfelől pedig az „otthonszülés”-lobbi igencsak erőteljes kommunikációjának köszönhető.

Részletesebben, tovább >>