A Semmelweis-terv radikális irányváltást hirdet az egészségügyben. Az egészségügy jelenlegi helyzetének általában helytálló elemzésében a problémákért jelentős mértékben az előző kormány politikáját okolja. Mindazonáltal messze nem annyira radikális a szakítás az akkor bevezetett reformokkal, mint ahogyan azt a terv sugallja.

Számos pontban, a teljesítmény-volumen korlátokkal (TVK) kezdve a generikus gyógyszereken keresztül a súlyponti kórházakig a már megkezdett reformok kibontása, továbbfejlesztése a Semmelweis-terv célja. Ezeknek legtöbb részlete még ködös és ezért alig értékelhető, de annyi egyértelmű, hogy van ahol a folytatólagosság mellett nagyobb változás lesz, és van ahol inkább csak kozmetikai beavatkozásra számíthatunk..

Összességében két megállapítást lehet tenni. Az egyik, hogy a fenntartott elemek tekintetében a Semmelweis-terv bölcsen választ, hiszen a korábbi egészségügyi politikának jó elemeit őrzi meg. Ami viszont az átfogó reformelképzelést illeti, az az ígéretekkel ellentétben túl szerény ahhoz, hogy jelentős változást hozzon az ellátás minőségében és kiterjedésében.

 

Részletesebben, tovább >>