Az önkormányzati reformcsomag a konvergencia programban foglaltakkal összhangban az önkormányzati rendszer gyökeres átalakítására tesz javaslatot. A koncepció intézkedéseinek túlnyomó többsége gyökeresen eltér a Fidesz és a kormány egyes minisztereinek eddig elfoglalt álláspontjától. 
A tervezett intézkedések zöme a helyi közösségek autonómiáját gyengíti, s egyben erősíti az állam befolyását a helyi önkormányzatokban. A javaslatok a megyék kiüresítését és a főváros megerősítését, ad abszurdum a kerületi önállóság felszámolását hozhatják magukkal. A pedagógusok állami alkalmazottak lesznek, és munkavégzésük helyét az állam határozza meg, a betegellátás állami feladat lesz, a segélyt is az állam utalja majd - a tervezet szerint.
Az önkormányzatok autonómiáját a helyi adók részbeni elvétele és elköltésük kötelező iránya, a totális törvényes felügyelet, a beruházások engedélyhez kötése és az önkormányzati vagyon államosítása lényegében felszámolja.
Ezen túl, más intézkedések - a korábbi baloldali kormányok javaslataival összhangban - hatékonyabb szolgáltatási egységeket kívánnak létrehozni különböző összevonások révén. 
A javaslatok nagy része erősen vitatható, s kérdéses, hogy összhangban állnak-e a hazánk által is elfogadott európai önkormányzati standardokkal. A jelek arra mutatnak, hogy "önkormányzat" néven az 1990 előtti tanácsrendszer egy “modernizált”, 2.0-ás változatát állítja helyre a kormányzat.

 

Részletesebben, tovább >>